Dashboard in Excel
Een dashboard in Excel ligt natuurlijk voor de hand. Excel bezit veel standaard functies die de mogelijkheid geven voor veel soorten dashboards. Door functies als Power Pivot is het ook mogelijk om Excel dashboards te koppelen aan grote datawarehouses met informatie uit het hele bedrijf.
Voor een bedrijf dat klantspecifieke villa’s verkoopt, ontwikkelden wij een dashboard in Excel wat onder andere hun verkoopcijfers weergeeft.
De kunst van het maken van een dashboard ligt hem voornamelijk in het vinden van de juiste informatieweergave. De gebruiker wil het liefst alle belangrijke informatie in één oogopslag zien. Tegelijkertijd wil de gebruiker niet overspoeld worden met informatie zodat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Bij een dashboard is het belangrijk om de juiste informatieniveaus te vinden en dit aan elkaar te kunnen koppelen. Zo ziet de gebruiker in eerste instantie alleen de meest belangrijke informatie, om vervolgens door te kunnen klikken als hij/zij zich meer wil verdiepen.
Een dashboard in Excel kan bijna alles laten zien.
Excel is heel veelzijdig. Je hoeft niet alleen gebruik te maken van de standaard tabellen en grafieken. Je kunt zelf metertjes maken en afbeeldingen toevoegen. Met knoppen en links kun je door verschillende informatieniveaus klikken. Je kunt allerlei kleuren gebruiken en door gebruik te maken van de Windows gebruikersgegevens is het zelfs mogelijk om verschillende inzichten aan specifieke gebruikers te laten zien.
Koppelen met bijvoorbeeld PowerPivot en Visio
Je kunt Excel ook koppelen aan bijvoorbeeld Visio. Hierdoor kun je dynamische stroomschema's maken in Visio. Zo hebben we voor de Gemeente Rotterdam een schema gemaakt om stromingen van personen tussen verschillende afdelingen weer te geven. De pijldiktes worden bepaald door de hoeveelheid mensen. Filteringen in Excel data zorgen voor het dynamische component. Dit zorgde voor ontzettend veel duidelijkheid!